Η μέση οδός

Τα βλέπεις παντού. Μερικές γειτονιές είναι οι αγαπημένες τους, αλλά δεν υπάρχει μεροληψία ή προκατάληψη. «Διασκεδάζουν» παντού, σε κάθε μία από αυτές.

Κάθε ένα είναι τόσο διαφορετικό και μοναδικό, αλλά όλα μοιράζονται το ίδιο όνομα: Γραφίτι (ή τοιχογραφίες σε απλή γλώσσα). Μερικά είναι καλά, μερικά όχι. Σίγουρα όμως, είναι όλα τους μέρος του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πόλης, αλλά… παράνομα. Λίγα μόνο σημεία στην πόλη τους επιτρέπουν να κοσμούν τους τοίχους τους.

Κάποια μέση οδός, αρχές της πόλης; Καταλαβαίνει κανείς ότι κάποια από αυτά δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους είναι υπέροχα έργα τέχνης, με είσοδο… δωρεάν. Η πόλη τους οφείλει μέρος της γοητείας της. Το γνωρίζετε αυτό. Ναι, οι τοίχοι είναι προσωπική ιδιοκτησία και θα πρέπει να προστατεύονται, να μην «καταστρέφονται». Μερικά γραφίτι όμως είναι υπέροχα έργα τέχνης και κάνουν την πόλη πιο όμορφη, για τους ίδιους τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες.

Κάποια μέση οδός; Κάποιος διαγωνισμός που να επιλέγει τα καλύτερα; Κάποιες κατασκευές-τοίχοι ειδικά για γκραφίτι σε κάθε γειτονιά ή σε αρκετές τουλάχιστον γειτονιές, ακόμα και με κάποιο μικρό χρηματικό ποσό από την πλευρά των δημιουργών; Και ανά κάποιες εβδομάδες ή μήνες νέα γραφίτι να παίρνουν τη θέση των προηγούμενων;

Όταν υπάρχει θέληση, όλα είναι δυνατά. Γιατί δεν κάνετε την πόλη επίσημα την πρωτεύουσα των γκραφίτι; Με αυτό τον τρόπο θα προωθούσατε ταλαντούχους καλλιτέχνες αλλά και την ίδια την Τέχνη γενικά. Θα κάνατε την πόλη ακόμα πιο όμορφη και θα προσελκύατε ακόμα περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Και βεβαίως, από την απευθείας προώθηση των ιδιαίτερων αυτών έργων τέχνης, τα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι μεγάλα επίσης, αν θέλετε.

Αν θέλεις να λες ότι αγαπάς την Τέχνη, εάν εσύ Νέα Υόρκη πραγματικά αγαπάς την τέχνη, δεν μπορείς να «καταστρέφεις» τα γραφίτι σου, να μην τα αγκαλιάζεις. Δεν μπορείς να να τα εμποδίζεις από το να μας εμπνέουν. Είναι μέρος σου, όργανα ζωτικής σημασίας, σου δίνουν οξυγόνο και σε κάνουν την υπέροχη πόλη που είσαι σήμερα!

Ελπίζουμε οι επίσημοι που σε διοικούν, και κάποιος καλός δήμαρχος που εκτιμά και αγαπά την Τέχνη, να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Υπάρχει κόσμος εκεί έξω που άρχισε να αγαπάει περισσότερο την Τέχνη βλέποντας αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης στις γειτονιές σου. Αν αυτό δεν σημαίνει κάτι για σένα, μην κάνεις τίποτα. Άλλοι χρωστάνε το υπέροχο ταξίδι τους στον κόσμο της Τέχνης στα γκραφίτι σου. Αν αυτό δεν σου λέει κάτι,  μην κάνεις τίποτα.

Να θυμάσαι όμως, μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη ζωή αυτή άξια να την ζεις, και το θείο δώρο που έχει δοθεί σε κάποιους να χρωματίζουν όμορφα τη ζωή μας είναι ιδιαίτερο, σπάνιο, ανεκτίμητο.

* * *

* * *

Μία όμορφη και ηλιόλουστη μέρα στην περιοχή «High Line» του Μανχάταν. Μία τεράστια τοιχογραφία βρίσκεται υπερυψωμένη σε κεντρικό σημείο όπου μπορούν να την δουν όλοι. Η ζωή είναι ωραία!


Δημοσίευση: 27/9/2018 | Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2018 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νέα Υόρκη | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |