Απίστευτο…

Το πιο ευδιάκριτο χαρακτηριστικό της Νέας Υόρκης, αυτό που την κάνει μοναδική σε όλο τον κόσμο, αυτό που σε εκπλήσσει παράξενα, αλλά την ίδια στιγμή το ερωτεύεσαι επίσης. Επισκέπτεσαι την πόλη για πρώτη φορά και δεν το παρατηρείς; Είναι αδύνατον! Περιπλανιέσαι στην πόλη στο διαδίκτυο και δεν το βλέπεις; Όχι βέβαια. Η ποικιλομορφία της είναι αξιοπρόσεκτη, «διάσημη» και πολυσυζητημένη! Η ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης!

Με απλά λόγια, η πιθανότητα για το «μη φυσιολογικό». Ένα μόνο αρχιτεκτονικό στυλ; Όχι βέβαια! Σου αρέσει η αρχιτεκτονική όπου όλα είναι σε τάξη και αρμονία; Μην μείνεις εδώ. Κάθε γειτονιά είναι διαφορετική. Κάθε οικοδομικό τεράγωνο με τις δικές του πινελιές. Τουλάχιστον δέκα χρόνια χρειάζονται για να πεις ότι γνωρίζεις την πόλη, για να την εξερευνήσεις και να μάθεις τα «χρώματα» της.

Ναι, εδώ νιώθεις ότι ανακαλύπτονται νέα χρώματα. Ξέχνα ό,τι γνωρίζεις για άλλες πόλεις, τις «συμβατικές» πόλεις. Μόνο εδώ, κάθε περίπατος καταλήγει σε μία έκπληξη, κάθε έξοδος είναι μοναδική. Να βαρεθείς; Δεν υπάρχει τέτοια λέξη για έναν Νεοϋορκέζο.

Για πολλούς, αυτή η ποικιλομορφία είναι ευλογία και κατάρα μαζί. Κάποιοι προσδοκούν να δουν μία αριστοκρατική μόνο «κυρία» που γνωρίζουν από την τηλεόραση και το σινεμά. Μεγάλη απογοήτευση. Άλλοι ανυπομονούν να δουν μόνο γυάλινους ουρανοξύστες να κοσμούν ολόκληρη την πόλη. Μεγάλη απογοήτευση. Κάποιοι άλλοι, στην αναφορά των λέξεων «Νέα Υόρκη» φαντάζονται το πιο προηγμένης τεχνολογίας Μετρό του κόσμου. Τεράστια απογοήτευση.

Καλώς ήρθατε στην ιδιαίτερη ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης, μία ποικιλομορφία που πιθανότατα δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος της γης. Αυτή είναι η κατάρα, αλλά και ευλογία για άλλους, γιατί αυτή ακριβώς η ποικιλομορφία και οι αντιθέσεις που δημιουργεί, προσδίδει την μοναδική γοητεία στην πόλη. Αχ αυτές οι αντιθέσεις! Αντιθέσεις που δεν έχεις συνηθίσει να βλέπεις. Οι πλουσιότεροι, οι φτωχότεροι και οι άστεγοι στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. Υπερσύγχρονα οικοδομήματα που κόβουν την ανάσα μαζί με παλαιά ή ακόμα και ερείπια, το ένα δίπλα στο άλλο. Η πόλη όπου «άνθρωποι και ποντίκια» ζουν μαζί ειρηνικά, όπως χιουμοριστικά ίσως θα έλεγε σήμερα ο Τζον Στάινμπεκ… (Η πόλη συχνά κάνει γνωστά τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών σχετικά με τα εκατομμύρια ποντίκια και αρουραίους που ζουν στα… εδάφη της).

Παραδόξως, παρά τις τεράστιες αυτές αντιθέσεις, η πόλη της Νέας Υόρκης φαίνεται να γνωρίζει πώς να κρατάει τα πάντα σε τάξη. Κάτοικοι της πόλης, συγχαρητήρια!

* * *

* * *

Κάπου στην Βορειοδυτική Πλευρά του Μανχάταν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου περιπάτου, κατά μήκος της Λεωφόρου Μπρόντγουεϊ από τον 101 δρόμο μέχρι το κατώτερο μέρος του Μανχάταν. Οι εκπλήξεις από τη θέα των κτιρίων δεν είναι σπάνιες.


Δημοσίευση: 26/9/2018 | Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2018 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νέα Υόρκη | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |