Δωρεάν

Τους συναντάς παντού. Δεν είναι ασυνήθιστο για μία πόλη σαν την Νέα Υόρκη. Όλοι μας άλλωστε έχουμε κι από κάποιο ταλέντο. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι καθόλου καλοί, κάποιοι είναι καλύτεροι, ενώ κάποιοι άλλοι τόσο εξαιρετικοί που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί δεν εμφανίζονται στο Ράδιο Σίτι ή σε κάποιο άλλο μεγάλο θέατρο ή χώρο εκδηλώσεων.

Δεν είναι μόνο τραγουδιστές, αλλά και ζωγράφοι ή φωτογράφοι που εκθέτουν τη δουλειά τους, χορευτές, μουσικοί ή μουσικά συγκροτήματα, καθώς και πολλοί άλλοι που δεν μπορείς καν να φανταστείς. Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι η Νέα Υόρκη είναι το μεγαλύτερο «τηλεπαιχνίδι» ταλέντων που εκπέμπει εισοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, κάθε μέρα, χωρίς την ανάγκη να έχει κανείς τηλεόραση για να παρακολουθήσει ή σύνδεση στο ίντερνετ. Το πιο σημαντικό, είναι δωρεάν για όλους… και για τους συμμετέχοντες και για τους θεατές, οι οποίοι θεατές προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ναι, η Νέα Υόρκη είναι η παγκόσμια έκδοση του «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο» με τη διαφορά ότι θα γράφαμε «Κόσμε Έχεις Ταλέντο», ένας διαγωνισμός ταλέντων με τους περισσότερους διαγωνιζόμενους και θεατές. Είναι ο διαγωνισμός ταλέντων που «ποτέ δεν κοιμάται…!», ο μεγαλύτερος ίσως στον κόσμο. Πιστεύεις ότι έχεις ταλέντο που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα και να σε ενισχύσει οικονομικά; Αυτό είναι το σωστό μέρος. Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τους περισσότερους ίσως καλλιτέχνες του «δρόμου» παγκοσμίως. Τους συναντάς παντού, στο Μετρό, στους δρόμους, στα πάρκα. Εκατομμύρια μάτια μπορούν καθημερινά να τους δουν και εκατομμύρια αυτιά να τους ακούσουν. Κι όλα είναι δωρεάν.

Οι επαγγελματικές τους κάρτες (ή λίγες πληροφορίες σε ένα κομμάτι χαρτί) είναι έτοιμες να δοθούν σε όποιον ενδιαφέρεται, ή απλά πλησιάζεις και παίρνεις μία… «Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως την χρειαστώ κάποια στιγμή» λες στον εαυτό σου. Αν είναι καλοί, γιατί να μην μιλήσω σε φίλους και γνωστούς γι’ αυτούς; Ο ιστότοπος τους ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ίσως χρησιμοποιούν, θα είναι πάντα εκεί για να επικοινωνήσεις αν χρειαστεί. Κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει διάσημοι μέσα σε μια νύχτα. Όταν είσαι καλός, μοναδικός, και αγαπάς αυτό που κάνεις, μία λαμπρή καριέρα είναι θέμα χρόνου εδώ, όχι μόνο στα σύνορα της χώρας, αλλά παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το ίντερνετ έχει κάνει όλο τον κόσμο να μοιάζει σαν μία χώρα. Όλα διαδίδονται εν ριπή οφθαλμού. Στην εποχή μας, η κλασική έκφραση «διαδόθηκε από στόμα σε στόμα» έχει πάρει πια άλλο νόημα.

Όχι μόνο πάνω από 8 εκατομμύρια κόσμος μένει στη Νέα Υόρκη, αλλά εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά της γης επισκέπτονται επίσης την πόλη ετησίως. Δεν υπάρχει μέρα μέσα στο χρόνο που τα πεζοδρόμια να μην είναι ασφυκτικά γεμάτα, και τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μαγαζιά και πολλά άλλα μέρη, να μην πάλλονται από τις τεράστιες μάζες κόσμου που σαν σμήνη μελισσών καλύπτουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Και βέβαια, την περίοδο των εορτών, οι επισκέπτες είναι ακόμα περισσότεροι. Οπότε μην απελπίζεσαι αν δεν έχεις τα χρήματα να διαφημίσεις τη δουλειά σου. Μην κατεβάζεις το κεφάλι αν δεν επιλέχθηκες σε αυτούς τους δημοφιλείς διαγωνισμούς ταλέντων στην τηλεόραση. Κάνε ένα ολιγοήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη και πάρε τους δρόμους, δείξε το ταλέντο σου στο Μετρό, στα πάρκα, όπου μπορείς, όπου επιτρέπεται…

Ναι, βεβαιώσου ότι η «παράσταση» σου επιτρέπεται εκεί σύμφωνα με τους νόμους τις πόλης. Είναι δωρεάν, αλλά πάντα πρέπει να ξέρεις το που επιτρέπεται και κάτω από ποιες συνθήκες για να είσαι νόμιμος. Να ακολουθείς πάντα το νόμο, κι αν έχεις πράγματι ταλέντο, ποτέ δεν ξέρεις, ο κόσμος μπορεί να σε αγκαλιάσει.

* * *

* * *

Στάση του Μετρό «Times Square». Μία χορεύτρια απολαμβάνει την προσοχή των περαστικών που στέκονται για λίγο να παρακολουθήσουν τις χορευτικές κινήσεις της. Εσύ τρέχεις να φθάσεις στον προορισμό σου, αλλά δυσκολεύεσαι από τον κόσμο που στέκεται τριγύρω. Ευχάριστη σίγουρα έκπληξη για μικρά παιδιά που τυχαίνει να περνούν από εκεί με τους γονείς τους.


Δημοσίευση: 27/9/2018 | Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2018 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νέα Υόρκη | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |