Αρκετά πια

Κυρίως άσχημα πράγματα… Συνήθως κακά σχόλια. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει για δεκαετίες τώρα, ιδιαίτερα τις τελευταίες, αλλά δεν είναι δίκαιο.

Σε όλο τον κόσμο, δεν ακούγονται και τα καλύτερα σχόλια όταν αναφέρεται κανείς στην Αμερική. όχι μόνο όσο αφορά στην πολιτική, αλλά και στον τρόπο ζωής αυτής της χώρας γενικά. Για την πολιτική, τα σχόλια είναι πολύ πιο καυστικά και αρνητικά ή ειρωνικά, το οποίο ίσως δεν είναι δίκαιο και πάλι. Πολιτική…! Ω θεέ μου… Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολος χώρος και πολλά παιχνίδια παίζονται σε αυτόν από όλες τις χώρες. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις πιθανότατα.

Το ενδιαφέρον μας εδώ έχει να κάνει με την λάθος αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό για τον τρόπο ζωής των Αμερικανών. Νιώθουμε ότι πρέπει να γράψουμε κάτι ώστε να αλλάξει λίγο αυτή η λάθος εικόνα. Κι εμείς ήρθαμε στη Νέα Υόρκη με την ίδια ακριβώς προκατάληψη στο μυαλό. Παρόλο που νιώθαμε τότε μία ιδιαίτερη έλξη με την Αμερική χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο, συντηρούσαμε στο μυαλό αυτή την αρνητική εικόνα για την χώρα αυτή. Συχνά δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό, γιατί δημιουργείται από μία άμεση ή έμμεση πλύση εγκεφάλου, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Προφανώς, πέσαμε κι εμείς θύματα της, όπως τόσοι άλλοι, και ήρθαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτές τις αρνητικές σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού. Το αποτέλεσμα;

Ήρθαμε στη Νέα Υόρκη και βρήκαμε ευγενικούς ανθρώπους, όμορφες οικογένειες… Η πικρή αλήθεια, γι’ αυτούς ανά τον κόσμο που τους αρέσει πάντα να κατακρίνουν; Στην διαδρομή μας προς την πραγματοποίηση των ονείρων και στόχων μας, συχνά δεχθήκαμε βοήθεια από Νεοϋορκέζους που δεν μας γνώριζαν καθόλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βοηθηθήκαμε λίγο ή και καθόλου από ανθρώπους της ίδιας μας της χώρας. Τα δύσκολα προγράμματα τους, λίγο ίσως και η ζήλεια, άλλοι λόγοι επίσης; Ποιός ξέρει; Αυτή είναι η ζωή. Το μάθημα που πήραμε; Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το να είμαστε ευγενικοί και καλοί άνθρωποι δεν έχει να κάνει καθόλου με την… εθνικότητα, αλλά με την δουλειά που όλοι κάνουμε μέσα μας. Ευτυχώς, η καλοσύνη δεν πάει χέρι-χέρι με την εθνικότητα κάποιου.

Το να γενικοποιούμε καταστάσεις και πράγματα και να υποστηρίζουμε ότι οι Αμερικάνοι δεν ζουν καλή ζωή και ότι η πολιτική τους είναι διεφθαρμένη, δεν είναι σωστό. Είναι σίγουρα λάθος… και σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι σε άλλες πόλεις εκτός Νέας Υόρκης θεωρούνται ακόμα πιο ευγενικοί και καλοί. Δυστυχώς, όλοι μας ξεχνάμε συχνά ότι δεν υπάρχει το τέλειο μέρος. Μία χώρα έχει κάποια καλά και κάποια άλλη κάποια άλλα.

Τουλάχιστον, ας σταματήσουμε να γενικοποιούμε καταστάσεις και πράγματα. Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά για ανθρώπους και χώρες, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε προσωπική εμπειρία. Κάποιοι που μόνιμα τρέφουν έναν αρνητισμό, καταφέρνουν να επηρεάζουν κι άλλους, που έπειτα αρχίζουν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Ας το σταματήσουμε αυτό. Ας σπάσουμε αυτά τα φράγματα μεταξύ των ανθρώπων. Κι όπως διαβάζουμε και στο παρακάτω γκραφίτι, είμαστε άλλωστε όλοι μία οικογένεια κάτω από τον ίδιο ουρανό.

* * *

* * *

Κάπου στο Μανχάταν, κατά την διάρκεια αυτών των μεγάλων περιπάτων για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της πόλης. Κουραστικοί περίπατοι, αλλά που πάντα σε ανταμείβουν.


Δημοσίευση: 27/9/2018 | Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2018 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νέα Υόρκη | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |