Αρκετά πια

Κυρίως άσχημα πράγματα… Συνήθως κακά σχόλια. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει για δεκαετίες τώρα, ιδιαίτερα τις τελευταίες, αλλά δεν είναι δίκαιο.

Σε όλο τον κόσμο, δεν ακούγονται πάντα και τα καλύτερα σχόλια όταν αναφέρεται κανείς στην Αμερική. Όχι μόνο όσο αφορά στην πολιτική, αλλά και στον τρόπο ζωής αυτής της χώρας γενικά. Για την πολιτική, τα σχόλια είναι συνήθως πολύ πιο καυστικά και αρνητικά ή ειρωνικά, το οποίο ίσως δεν είναι δίκαιο και πάλι. Πολιτική…! Ω θεέ μου… Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένας εύκολος χώρος, και πολλά παιχνίδια παίζονται σε αυτόν από όλες τις χώρες. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις πιθανότατα.

Το μικρό αυτό κείμενο έχει να κάνει με την λάθος αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό για τον τρόπο ζωής των Αμερικανών. Μάλλον πρέπει να γραφτούν λίγα απλά λόγια ώστε να αλλάξει αυτή η λάθος εικόνα. Πολλοί έρχονται στην Αμερική με μία προκατάληψη στο μυαλό. Παρόλο που μπορεί να νιώθουν μία ιδιαίτερη έλξη προς τη χώρα αυτή, συντηρούν στο μυαλό αυτή την αρνητική εικόνα. Συχνά δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό, γιατί δημιουργείται από μία άμεση ή έμμεση πλύση εγκεφάλου, για διαφορετικούς λόγους ίσως κάθε φορά. Προφανώς, οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα της, και έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτές τις σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού. Το αποτέλεσμα;

Έρχεσαι στη Νέα Υόρκη και βρίσκεις ευγενικούς ανθρώπους, όμορφες οικογένειες… Και όπως πολλοί υποστηρίζουν, σε άλλες αμερικανικές πόλεις οι άνθρωποι είναι ακόμα πιο ευγενικοί. Η πικρή αλήθεια, ιδιαίτερα γι’ αυτούς ανά τον κόσμο που τους αρέσει πάντα να κατακρίνουν; Πολλοί μετανάστες, στην διαδρομή προς την πραγματοποίηση των ονείρων και στόχων τους, συχνά δέχονται βοήθεια από Νεοϋορκέζους που δεν τους γνωρίζουν καθόλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βοηθιούνται λιγότερο ή και καθόλου από ανθρώπους της ίδιας τους της χώρας. Αυτή είναι η ζωή. Το μάθημα που παίρνει κανείς; Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι το να είναι κάποιος ευγενικός και καλός άνθρωπος δεν έχει να κάνει καθόλου με την… εθνικότητα του, αλλά με την ιδιαίτερη δουλειά που κάνει μέσα του. Ευτυχώς η ζωή μας διδάσκει ότι, η καλοσύνη δεν πάει χέρι-χέρι με την χώρα από την οποία κάποιος προέρχεται…

Το να γενικοποιείται μία κατάσταση και να υποστηρίζεται ότι οι Αμερικάνοι δεν ζουν καλή ζωή και ότι η πολιτική τους είναι μόνο διεφθαρμένη, δεν είναι σωστό. Είναι σίγουρα λάθος… Δυστυχώς όλοι μας ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει το τέλειο μέρος. Μία χώρα έχει κάποια καλά και κάποια άλλη κάποια άλλα. Κάθε τόπος έχει και και τα φωτεινά «χρώματα» του αλλά και το «γκρίζο» του. Δεν υπάρχει πιθανότατα εξαίρεση σε αυτό.

Επιτέλους, ας σταματήσουμε να γενικοποιούμε καταστάσεις και πράγματα. Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο αρνητικά για ανθρώπους και χώρες, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε προσωπική εμπειρία. Κάποιοι που μόνιμα τρέφουν έναν αρνητισμό, καταφέρνουν να επηρεάζουν κι άλλους, που έπειτα αρχίζουν κι αυτοί να κάνουν το ίδιο με τη σειρά τους. Ας το σταματήσουμε αυτό. Ας σπάσουμε αυτά τα φράγματα μεταξύ των ανθρώπων. Κι όπως διαβάζουμε και στο παρακάτω γκραφίτι, είμαστε άλλωστε όλοι μία οικογένεια κάτω από τον ίδιο ουρανό.

* * *

* * *

Κάπου στο Μανχάταν, κατά την διάρκεια αυτών των μεγάλων περιπάτων για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της πόλης. Κουραστικοί περίπατοι, αλλά που πάντα σε ανταμείβουν.


Δημοσίευση: 27/9/2018 | Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2018 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νέα Υόρκη | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |