Να το γνωρίζεις

Να γνωρίζεις γι’ αυτές. Είναι όσες και οι δρόμοι του Μανχάταν. Σε είχαν προετοιμάσει λίγο, αλλά δεν το περίμενες αυτό. Είναι όσες και οι δρόμοι του Μπρούκλιν, του Στάτεν Άϊλαντ, του Κουίνς και του Μπρόνξ μαζί…

Τι είναι αυτό για το οποίο μιλάμε; Οι γλώσσες, οι διάλεκτοι και προφορές που συναντάς στη Νέα Υόρκη. Είναι στην κυριολεξία αμέτρητες. Εκεί που νομίζεις ότι τις έχεις ακούσει όλες, σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας νέες ξεπετάγονται κάθε τόσο και λιγάκι και σου θυμίζουν ότι δεν θα «πεθάνουν» ποτέ. Αυτό συμβαίνει γιατί η Νέα Υόρκη πάντα τις καλωσορίζει και δίνει χώρο στους μοναδικούς ήχους τους. Το εκτιμούμε αυτό Νέα Υόρκη! Σ’ ευχαριστούμε που δεν είσαι αγενής και δεν προσβάλλεις όσους δεν μιλάνε καλά τη γλώσσα σου. Αυτή η ευγένεια σου είναι αξιοσημείωτη, και όλοι όσοι μένουν στην πόλη συμφωνούν σ’ αυτό. Πρέπει όμως κάποιος να εκμεταλλεύεται αυτή την γενναιοδωρία σου και να μην βελτιώνει ποτέ την Αγγλική γλώσσα;

Ο αριθμός των γλωσσών που απαντώνται στη Νέα Υόρκη θα έπρεπε να είναι αναμενόμενος. Είναι η πόλη άλλωστε που φιλοξενεί κόσμο από όλα τα έθνη. Περιμένεις να δεις εδώ βέβαια περισσότερο τους «γνήσιους» Αμερικάνους, αυτούς που μιλάνε την Αγγλική γλώσσα που διδάχθηκες στη χώρα σου, ώστε να την εξασκείς και να την βελτιώνεις κάθε μέρα. Βρίσκεις βέβαια και τους «γνήσιους», αυτούς που έχουν γεννηθεί εδώ και γι’ αυτό μιλάνε την γλώσσα σωστά, όπως πρέπει. Είναι αλήθεια όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος της πόλης μιλάει λίγο ή καθόλου την Αγγλική γλώσσα… κι αυτό σε απογοητεύει, τουλάχιστον στην αρχή.

Αυτή όμως είναι η Αμερική… κι αυτή είναι η αυθεντική Νέα Υόρκη. Ένα έθνος, μία πόλη που χτίστηκε από μετανάστες. Μην δυσανασχετείς λοιπόν πολύ όταν καθόλου Αγγλικά ή «σπασμένα» Αγγλικά ακούγονται σε πολλές γειτονιές. Αν αυτοί οι Νεοϋορκέζοι είναι νέοι στο «Μεγάλο Μήλο», δώσε τους λίγο χρόνο. Μην δυσανασχετείς πολύ, αλλά αντίθετα θαύμασε το κουράγιο να αφήσουν πίσω τις πατρίδες ή τις οικογένειες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Να λυπάσαι όμως λίγο ή να αφήνεις και λίγα γραμμάρια θυμού να «εξατμίζονται» πάνω από το κεφάλι, όταν έπειτα από αρκετά χρόνια στην πόλη, οι μετανάστες έχουν πολύ μικρή ή καθόλου βελτίωση στον τρόπο που μιλάνε. Ναι, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ευγενικά να τους συμβουλέψεις ότι, ως ένα ευχαριστώ στην πόλη που τους δέχθηκε στη ζωή της, θα πρέπει να μάθουν τη γλώσσα της αλλά και τους ιδιαίτερους τρόπους της, τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Μία ειλικρινής προσπάθεια πάντα επικροτείται.

Διαφορετικά, ίσως βρεθείς σε μία νέα γειτονιά, ίσως ζητήσεις βοήθεια για την διεύθυνση στην οποία πηγαίνεις, και να εύχεσαι να ήξερες τη νοηματική γλώσσα ώστε να μπορείς να ανταλλάξεις δυο κουβέντες. Ρωτάς έναν περαστικό, ρωτάς δεύτερο… τρίτο, αλλά συνειδητοποιείς ότι η αποστολή στον Άρη ξεκίνησε νωρίτερα απ’ ότι προγραμματίστηκε. Οι προσπάθειες σου να επικοινωνήσεις άκαρπες.

Ναι, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μεταναστών στη Νέα Υόρκη δεν μπορεί να επικοινωνήσει καλά στην Αγγλική γλώσσα. Κάποιοι άλλοι όμως από αυτούς, τους οποίους και επιβραβεύουμε, κάνουν μεν ακόμα άπειρα λάθη, αλλά προσπαθούν… και με λίγες ώρες μελέτης κάθε μέρα για κάποια χρόνια, ή ακόμα και με μία μόνο ώρα καθημερινά, όχι μόνο μπορούν να μιλούν καλύτερα, αλλά και να γράφουν καλά. Μία ξένη γλώσσα ποτέ δεν έρχεται να σου χτυπήσει την πόρτα, ποτέ δεν μαθαίνεται με ένα απαλό άγγιγμα από το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ! Χρειάζεται θέληση να την μελετήσεις και συνεχή αφοσίωση.

Η σκληρή δουλειά όλων των μεταναστών, το κουράγιο τους, τα όνειρα τους… πρέπει να εκτιμώνται απεριόριστα. Ποιός θα διαφωνήσει ότι αν ποτέ έπρεπε να φύγουν από την πόλη, η Νέα Υόρκη θα κατέρεε σε ένα βράδυ; Δουλεύουν σκληρά και την βοηθούν να μείνει ζωντανή και ελκυστική. Όλοι όσοι ζουν όμως σε αυτή την πόλη, θα πρέπει να προσπαθήσουν να γίνουν μέρος της, και βέβαια ταυτόχρονα να κρατήσουν τη γλώσσα και την κουλτούρα τους ζωντανές. Τουλάχιστον ας θυμόμαστε, ότι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας πάντα ανοίγει πόρτες… αλλά και παράθυρα, αφήνοντας νέες ιδέες και νέους κόσμους να έρθουν με τον άνεμο.

* * *


Δημοσίευση: 27/9/2018 | Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2018 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Νέα Υόρκη | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |