Γιατί η αλήθεια βρίσκεται εδώ…

Το μεγάλο ερώτημα

Κάθε φορά που το θέμα της θρησκείας επανέρχεται σε μία συζήτηση, το ίδιο ερώτημα επαναλαμβάνεται εδώ και αιώνες, ένα ερώτημα που δεν έχει επαρκώς απαντηθεί: «Υπάρχει Θεός; Υπάρχει κάποια θρησκεία σήμερα που να έχει απτές αποδείξεις της ύπαρξης του και της εμφάνισης του στη ζωή μας;» Η απάντηση είναι θετική. Έχοντας κάνει τα βήματα που έχουν περιγραφεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις σχετικά με την ύπαρξη Θεού, κατάλαβα ότι ο Θεός υπάρχει, και η παρουσία του γίνεται αισθητή μέσω εξωπραγματικών και αδιαμφισβήτητων θαυμάτων. Η πνευματική ζωή και η θρησκεία θα πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους, κι όχι να τους διχάζει. Σεβόμενος τα πιστεύω του καθενός, μοιράζομαι την εμπειρία και γνώση από το προσωπικό ταξίδι μου με την ελπίδα να βοηθήσουν τη ζωή σου να μην είναι πια η ίδια, αλλά να μεταμορφωθεί σε μία εκπληκτική ζωή, αυτή που ο κάθε άνθρωπος οφείλει να ζήσει.

Κοσμάς Μπογιατζής

Η απόδειξη

Υπάρχουν πραγματικές, απτές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο Θεός υπάρχει, εμφανίζεται στη ζωή μας, και μας βοηθάει να είμαστε χαρούμενοι και να ζούμε καλύτερα. Ένα μικρό μέρος αυτών των αποδείξεων παρουσιάζεται σε αυτό το άρθρο. Ίσως να σκέφτεσαι τώρα: «Γιατί δεν γνωρίζω ήδη μία τόσο αποκαλυπτική πληροφορία;» Η απάντηση είναι απλή. Οι άνθρωποι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου οι αξίες ζωής έχουν εκλείψει, η δίψα για το χρήμα έχει αντικαταστήσει οτιδήποτε πολύτιμο, και οι καρδιές μας έχουν σκουριάσει τόσο πολύ διάγοντας βίους χωρίς σκοπό και νόημα που με δυσκολία μπορούμε να προσέξουμε την εντυπωσιακή παρουσία του Θεού. Επιπλέον, τόσο πολλοί εκεί έξω έχουν οφέλη από το να κρατούν τη μάζα μη φωτισμένη και μακριά από την πραγματική αλήθεια. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, εμποδίζουν την αλήθεια να φθάσει σε όλους.

Η δυσπιστία

Ας μπούμε αμέσως στο θέμα. Ας υποθέσουμε ότι ακούς ότι υπάρχουν κάποιοι στο διπλανό χωριό ή πόλη που κάνουν θαύματα. Πολύς κόσμος πηγαίνει εκεί για να τους δει και να βιώσει από πρώτο χέρι τις υπερφυσικές τους δυνάμεις. Υποθέτω ότι θα είσαι αρκετά δύσπιστος και καχύποπτος, και πιθανότατα απρόθυμος να πιστέψεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει. «Όλα αυτά είναι απλά κάποια κόλπα από κάποιους έξυπνους ανθρώπους», θα σκεφτόσουν μάλλον. Κανένα πρόβλημα. Άλλωστε το ίδιο θα σκεφτόμουν κι εγώ. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σ’ αυτούς, και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπο τους. Είναι εντυπωσιασμένοι, συγκινημένοι, με τα προβλήματα τους λυμένα, και με έναν τεράστιο θαυμασμό διάχυτο σε κάθε τους λέξη. Ακόμα δεν πιστεύεις. Κανένα πρόβλημα και πάλι. Θα αντιδρούσα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Άλλωστε αυτή η δυσκολία μου να πιστέψω με οδήγησε πριν χρόνια σε μεγάλες αλήθειες που άλλαξαν τελείως τη ζωή μου και την ίδια στιγμή με προστάτευσαν από επικίνδυνες παγίδες. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι το εξής:  Είχα την ευτυχία να ακούσω για τέτοιους ανθρώπους που έκαναν θαύματα, και ήθελα να τους γνωρίσω προσωπικά. Έφθασα λοιπόν στο κελί του Γέροντα Παϊσίου κάπου στο Άγιο Όρος λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή. (σήμερα είναι επίσημα ένας από τους μεγαλύτερους αγίους του αιώνα μας). H συνάντηση μας ήταν ένα καθοριστικό σημείο στη ζωή μου, κι ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκίνησε…

Κι άλλοι που κάνουν θαύματα

Ερεύνησα, διάβασα, μελέτησα, κι ανακάλυψα ότι άνθρωποι που κάνουν θαύματα υπάρχουν σε κάθε εποχή, και πριν την έλευση του Χριστού αλλά κι έπειτα από αυτήν. Άλλοι επίσης μπορεί να εμφανίζονται κατά καιρούς σε διάφορες χώρες, με παρόμοιες δυνάμεις, που όμως δεν έχουν σχέση με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη. Ήμουν λίγο μπερδεμένος… «Όλοι αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι, ανεξάρτητα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, έχουν τις ίδιες δυνάμεις; Τους δίνονται από την ίδια πηγή; Είναι αυτή η πηγή πάντα καλή; Ανεξάρτητα από την πηγή, χρησιμοποιούν όλοι αυτοί τις δυνάμεις εκείνες πάντα για το καλό όλων των ανθρώπων; Μπορεί ο καθένας μας να αποκτήσει τέτοιες δυνάμεις αν γνωρίζει τον τρόπο;» Σημαντικές ερωτήσεις άρχισαν να με βομβαρδίζουν και να με απασχολούν. Στο τέλος όμως με οδήγησαν σε ανακαλύψεις που άλλαξαν τη ζωή μου. Παρακάτω παρουσιάζω ένα μικρό μόνο μέρος από τις αλήθειες που ανακάλυψα, αλλά ίσως το πιο σημαντικό για όσους αρχίζουν να διαβάζουν για την Ορθόδοξη Χριαστιανική Πίστη για πρώτη φορά (την κύρια θρησκεία της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών). Αν τα λόγια μου σε αυτό το άρθρο σου φαίνονται ενδιαφέροντα έστω και λίγο, ίσως θελήσεις να εξερευνήσεις όλο το υλικό για την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη που θα βρίσκεται σύντομα στην Ενότητα «Ελλάδα» σε αυτόν τον ιστότοπο. Κάποιο από αυτό το υλικό είναι αρκετά γνωστό, κάποιο λιγότερο γνωστό, και κάποιο καθόλου. Το σίγουρο είναι ότι είναι δοσμένο για πρώτη φορά με πολύ απλό, κατανοητό, και ιδιαίτερα οργανωμένο τρόπο.

Η μεγάλη αλήθεια

Έπειτα από πολλά χρόνια προσωπικής έρευνας, μπορώ να πω σε όλους με μεγάλη βεβαιότητα ότι οι άγιοι Γέροντες και οι Άγιοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας δεν απαντώνται πουθενά αλλού, σε καμία άλλη θρησκεία, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στριγμή. Αυτό ακούγεται πολύ κοινότυπη δήλωση μια και σε κάθε θρησκεία οι πιστοί μπορούν να υποστηρίξουν ακριβώς το ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αποδείξεις τις οποίες παρουσιάζω σε αυτόν τον ιστότοπο. Παρακάτω γράφω εν συντομία μόνο λίγα ουσιώδη πράγματα γι’ αυτές.

Αρχικά, κάποιος θα μπορούσε εύκολα να πει: «εντάξει, αλλά γιατί να πρέπει να βάζουμε τους ανθρώπους σε θρησκευτικές κατηγορίες και να αξιολογούμε την αξία τους ανάλογα με αυτές; Δεν μπορεί ένας άθεος να φθάσει τα πνευματικά ύψη των Γερόντων και Αγίων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Μπορώ απλά να πω ότι κάποιος που ζει με πολύτιμες αξίες σίγουρα μπορεί να φθάσει σε υψηλά πνευματικά ύψη. Το διαφορετικό στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη είναι ότι οι πιστοί γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι αυτές οι πολύτιμες αξίες, φθάνουν τα ύψη αυτά γρηγορότερα, έχουν πιο καθαρό και κοφτερό μυαλό, και γίνονται τόσο φωτισμένοι όσο η ανθρωπότητα δεν έχει δει ποτέ σε πιστούς άλλων θρησκειών.

Υπάρχουν θρησκευτικοί ηγέτες ή απλά πνευματικοί άνθρωποι ανά τον κόσμο που θεωρούνται άγιοι λόγω της αγνής ζωής που διάγουν. Παρ’ όλα αυτά, για να πούμε ότι κάποιος είναι πραγματικά άγιος θα πρέπει να πληρεί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δυστυχώς, όσοι δεν γνωρίζουν αρκετά για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, χρησιμοποιούν λανθασμένα τη λέξη άγιος για κάποιον που απλά είναι πολύ καλός και η ζωή του έχει να δείξει μόνο καλά. Η αγιότητα όμως δεν έχει καμμία σχέση με αυτό. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν εν συντομία εδώ τι σημαίνει αγιότητα. Η αγιότητα και ο τρόπος που εμφανίζεται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία κάνει την θρησκεία αυτή την πιο αυθεντική και εντυπωσιακή που έχω δει μέχρι αυτή τη στιγμή. Ας δούμε όμως τι καθορίζει την αληθινή αγιότητα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα σημάδια που κάνουν τον κόσμο να ανακυρήσσει κάποιον άγιο και να τον τοποθετεί ανάμεσα σε όλους τους άλλους αγίους που έχει η Εκκλησία ανά τους αιώνες;

1. Ταπεινότητα: Ένας άγιος άνθρωπος είναι εξαιρετικά ταπεινός. Η ταπεινότητα θεωρείται το άλφα και το ωμέγα για την βελτίωση του ανθρώπου και την ανάβαση του σε πνευματικά ύψη. Το να είσαι ταπεινός είναι μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις στη ζωή. Όλοι μας συνήθως δεν χάνουμε ευκαιρία να πούμε κάτι καλό για τον εαυτό μας, είτε άμεσα ή έμμεσα. Μας αρέσει να προβάλλουμε τον εαυτό μας, είτε άμεσα ή έμμεσα. Μας αρέσει να είμαστε στα φώτα της δημοσιότητας, να κυνηγάμε τα καλά σχόλια των άλλων, το χειροκρότημα τους. Ένας άγιος άνθρωπος όμως ποτέ δεν αποδέχεται το χειροκρότημα των γύρω του. Αντίθετα, το αποφεύγει όσο περισσότερο μπορεί γιατί γνωρίζει ότι είναι από τις μεγαλύτερες παγίδες που μπορεί να οδηγήσει μέσα σε μία στιγμή στο χάσιμο της υψηλής πνευματικής του κατάστασης. Γνωρίζει καλά ότι αν ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα κάνει τη σκέψη ότι είναι κάτι σπουδαίο, θα χάσει την πολύ στενή σχέση που έχει κατορθώσει με τον Θεό. Πολύ σπάνια θα δεις αληθινά άγιους ανθρώπους ανάμεσα σε πιστούς που τους θαυμάζουν, ειδικά όταν βρίσκονται κάμερες κοντά. Οι άγιοι Γέροντες και οι Άγιοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας έχουν το υψηλότερο επίπεδο ταπεινότητας που μπορείς ποτέ να συναντήσεις, μία ταπεινότητα που σπάνια εμφανίζεται σ’ αυτόν τον κόσμο.

2. Θαύματα: Ένας άγιος άνθρωπος κάνει θαύματα και όταν βρίσκεται εν ζωή αλλά κι αφού φύγει από αυτήν. Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν τη λέξη θαύμα για να περιγράψουν κάτι καλό και απρόσμενο που τους συμβαίνει, αλλά στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία η λέξη θαύμα δεν χρησιμοποιείται τόσο απλά. Όταν χρησιμοποιείται δηλώνει ότι κάτι εξωπραγματικό συμβαίνει, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί με την λογική, και το οποίο σχετίζεται με τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγγέλους, τους Αγίους ή τους αγίους Γέροντες. Ένας άγιος άνθρωπος κάνει θαύματα όπως ακριβώς ο Χριστός. Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι έχουν βιώσει τέτοια θαύματα στο πέρασμα των αιώνων. Μόνο ένας τρελός άνθρωπος θα μπορούσε να τα αμφισβητήσει. Είναι τόσο αληθινά, κι έχουν τόσο χειροπιαστές αποδείξεις που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να τα αγνοήσει. Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει βιβλία για τη ζωή του Γέροντα Παϊσίου, του Γέροντα Πορφυρίου, και του Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη (σήμερα επίσημα πια μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας), μπορεί πολύ καλά να καταλάβει τι σημαίνει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα θαύματα που γίνονται από αγίους ανθρώπους. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ντροπή η πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να μην γνωρίζει για τέτοιες αγίες μορφές που υπάρχουν σε κάθε αιώνα. Σε αντίθεση με αυτό, οι περισσότεροι γνωρίζουν όμως τα είδωλα της μουσικής ή άλλες διασημότητες που είναι στα φώτα της δημοσιότητας αλλά συχνά είναι άδειοι και όχι τα καλύτερα παραδείγματα προς μίμηση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι ένας άγιος άνθρωπος κάνει θαύματα κι αφού φύγει από την ζωή. Αυτό είναι και το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο της αγιότητας που κάνει τους ανθρώπους να αποκαλούν κάποιον άγιο αλλά και την Εκκλησία να τον κατατάσσει επίσημα ανάμεσα στους υπόλοιπους αγίους της. Είναι απορίας άξιο πώς όλα εκείνα τα θαύματα δεν αναδεικνύονται από τα μέσα ώστε περισσότερος κόσμος να μάθει γι’ αυτά, να έρθει πιο κοντά στον Θεό και να ζήσει μία καλύτερη ζωή. Δεν είναι και τόσο παράξενο βέβαια, αν σκεφτούμε ότι αν τα μέσα επικοινωνίας αναδείκνυαν συχνά τέτοια θέματα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Κάποιοι όμως σε αυτόν τον κόσμο συχνά δεν το επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: αν ο κόσμος καταλάβει πού βρίσκεται η αλήθεια, γίνεται πιο έξυπνος, γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά στη ζωή, και δεν λειτουργεί πια σαν πρόβατο που πηγαίνει όπου πηγαίνουν οι πολλοί. Καλό είναι να θυμάσαι λοιπόν ότι ένας πραγματικά άγιος άνθρωπος κάνει θαύματα και όσο βρισκεται εν ζωή αλλά κι αφού φύγει από αυτήν.

3. Συχνότητα: Τουλάχιστον εκατοντάδες αδιαμφισβήτητα θαύματα χρειάζονται, αν όχι παραπάνω, για να ανακηρύξει η Εκκλησία κάποιον Άγιο. Σε κάποιες άλλες θρησκείες, 2-3 θαύματα μόνο συμβαίνουν (τα οποία μπορεί και να μην είναι αληθινά), μία όμορφη και καλή ζωή από κάποιον πιστό, και η Εκκλησία τον ανακηρύσσει αμέσως Άγιο. Σε αντίθεση με αυτό, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία οι πιστοί οι ίδιοι αναγκάζουν την Εκκλησία να προβεί στην αγιοποίηση αφού τα θαύματα είναι κυριολεκτικά αμέτρητα. Ο πιστός άνθρωπος που τα πραγματοποιεί είναι ήδη Άγιος στις καρδιές τους. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι όταν οι πιστοί μιλούν για κάποιο θαύμα που βίωσαν είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι. Συχνά μάλιστα δεν μπορούν να κρατήσουν τα δάκρυα τους. Όταν η καρδιά βιώνει ένα αληθινό θαύμα ραγίζει… Όταν τέτοια θαύματα συμβαίνουν αμέτρητες φορές σε αμέτρητο κόσμο, απλά δεν έχεις λόγια, και σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν τα βλέπεις, δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Αντίθετα, θέλεις να μιλήσεις σε όλους γύρω σου γι’ αυτά.

4. Χαρίσματα: Ένας πραγματικά Άγιος έχει πολλά ιδιαίτερα χαρίσματα. Με άλλα λόγια, έχει εξωπραγματικές δυνάμεις δοσμένες από τον Θεό. Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να είναι απεριόριστες και ποικίλουν. Ένας Άγιος μπορεί να γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν, και τοι μέλλον σου με τέτοιες λεπτομέρειες που κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει. Χρησιμοποιεί μάλιστα το χάρισμα αυτό με τόσο ταπείνωση και διακριτικότητα που σε αφήνει συγκινημένο, θεραπευμένο, και σίγουρα εντυπωσιασμένο. Ένας αληθινός Άγιος μπορεί επίσης να βρίσκεται την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία, μπορεί να προφητεύει, να θεραπεύει ασθένειες που κανείς άλλος στον κόσμο δεν μπορεί να θεραπεύσει, αλλά και να βλέπει πολύ βαθιά στην καρδιά σου τι πραγματικά έχεις ανάγκη την κάθε στιγμή… Τα χαρίσματα μπορεί να είναι αμέτρητα. Πιθανότατα εξαρτώνται από την αγνότητα της ψυχής και τα πνευματικά ύψη στα οποία έχει φθάσει ένας άνθρωπος.

5. Χάρη: Ένας άγιος άνθρωπος εκπέμπει μία απίστευτη θετική ενέργεια που σε κάνει να θέλεις να μείνεις μαζί του για ώρες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το αντιλαμβάνονται οι πάντες, είτε είναι πιστοί είτε όχι. Αν πλησιάσεις κάποιον που θεωρείται Άγιος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι (κάποιος που εξαπατά τον κόσμο ή έχει «χαρίσματα» δοσμένα από κακές δυνάμεις) όχι μόνο δεν νιώθεις καθόλου θετική ενέργεια αλλά δέχεσαι πάρα πολύ αρνητική. Αυτό είναι κάτι που σε βοηθάει να καταλάβεις αν κάτι είναι από τον Θεό ή από σκοτεινές δυνάμεις. Αν κάτι δεν προέρχεται από τον Θεό, ακόμα κι αν φαίνεται ωφέλιμο για σένα την δεδομένη χρονική στιγμή, νιώθεις αυτή την αρνητική ενέργεια, είτε αμέσως είτε με μικρή καθυστέρηση (ασυνήθιστα κακή διάθεση την επόμενη περίοδο, προβλήματα υγείας ή άσχημα γεγονότα στη σειρά). Αυτή η αρνητική ενέργεια πάντα προκαλεί μία αναστάτωση μέσα σου σαν να σε προειδοποιεί ο Θεός για τον κίνδυνο που επέρχεται. Η Θεία Χάρη όμως που δέχεται και συντηρεί μέσα του ένας Άγιος δεν μπορεί να κρυφτεί. Ακτινοβολεί όπου κι αν κατοικεί.

6. Διάθεση: Ένας αληθινός Άγιος έχει πάντα γαλήνιο πρόσωπο και αυθεντικό χαμόγελο. Ακόμα κι αν δεν σχηματίζεται με τα χείλη, το χαμέγελο αυτό διακρίνεται πάντα γιατί βγαίνει από την ιδιαίτερα αγνή ψυχή του. Όλοι πιθανότατα θα συμφωνήσουν ότι τα μάτια δεν λένε ποτέ ψέμματα. Τα μάτια ενός ανθρώπου όχι μόνο δείχνουν την διάθεση του, αλλά και την κατάσταση της ψυχής του. Κοίταξε απλά τις φωτογραφίες των Γερόντων που τιμώ σε αυτόν τον ιστότοπο. Το πράο πρόσωπο τους και τα μάτια τους μιλούν από μόνα τους.

7. Οικονομικό όφελος: Ένας αληθινός Άγιος ποτέ δεν χρησιμοποιεί τις δυνάμεις και τα χαρίσματα που έχει προς οικονομικό όφελος του ίδιου ή άλλων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ποτέ δεν δέχεται χρήματα για την βοήθεια και τις συμβουλές που προσφέρει. Η προσφορά του στον κόσμο γίνεται εντελώς δωρεάν σε όλες τις περιπτώσεις λόγω της ειλικρινούς αγάπης του για τους ανθρώπους και της μεγάλης επιθυμίας του να καταφέρουν όλοι να είναι πιο χαρούμενοι.

8. Προσευχή: Ένας αληθινός Άγιος ποτέ δεν χρησιμοποιεί ψυχοτρόπες ουσίες για να διαλογιστεί και να φθάσει τον Θεό.

9. Διδασκαλία: Ένας αληθινός Άγιος ποτέ δεν ενθαρρύνει ή προτρέπει κάποιον να καταφύγει στη βία, άμεσα ή έμμεσα, στο όνομα του Θεού ή όχι. Ποτέ δεν προσπαθεί να μεταδώσει την γνώση για τον Θεό με τη βία. Αντίθετα, μιλάει για την αληθινή θρησκεία του περισσότερο με την ίδια τη ζωή του που είναι αγιασμένη, παρά με λόγια.

10. Απλότητα: Ένας αληθινός Άγιος είναι η επιτομή της λέξεως «απλότητα». Κάθε τι στη ζωή του είναι εντυπωσιακά απλό… από τα λόγια του, τα ρούχα του, μέχρι τα καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιεί. Πολλοί στις μέρες μας ισχυρίζονται ότι ζουν απλά και ίσως να θεωρούνται και «άγιοι», αλλά όταν κανείς διαβάσει για τη ζωή ενός αληθινού Αγίου, τότε μόνο καταλαβαίνει πραγματικά τι σημαίνει απλότητα.

Για χρόνια μελέτησα τη ζωή πολλών υποτιθέμενα αγίων μορφών από διαφορετικές θρησκείες. Κάποιοι ήταν απλά πάρα πολύ καλοί άνθρωποι, πολύ καλύτεροι από τον μέσο άνθρωπο (κάτι που όμως είναι τελείως διαφορετικό από τον πραγματικό ορισμό της λέξεως «άγιος»). Κάποιοι δεν ήταν καθόλου καλοί, αλλά αντίθετα εξαπατούσαν τον κόσμο πείθοντας τον για την καλοσύνη τους ώστε να τον εκμεταλλεύονται με οποιονδήποτε τρόπο. Κάποιοι είχαν «χαρίσματα» που δεν ήταν όμως δοσμένα από τον Θεό, και γι’ αυτό προξένησαν κακό σε ανθρώπους που δεν το γνώριζαν. Κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι, είχαν μεν κάποια πραγματικά χαρίσματα αλλά στερούνταν κάποιων άλλων που θα μπορούσαν να τους κατατάξουν μεταξύ των Αγίων. Όταν λοιπόν κάποιοι από αυτούς τους λίγους συνέβαινε να είχαν κάποια από τα χαρίσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, τους έλλειπαν κάποια άλλα ή κάποιο άλλο. Δες το και μόνος σου… Σε προκαλώ. Κάνε την δική σου έρευνα, κι αν βρεις κάποιον άνθρωπο που έχει όλα μαζί τα παραπάνω χαρίσματα ενημέρωσε τον κόσμο κι εμένα. Η εμπειρία και η έρευνα μου μου έχουν δείξει ότι ο Θεός εκτιμά όλα τα παραπάνω χαρίσματα σε κάποιους ανθρώπους και φανερώνει όλη τη Χάρη του σε αυτούς και μόνο. Όσοι καταφέρνουν να φθάσουν στο επίπεδο των παραπάνω δέκα προτερημάτων, λαμβάνουν τόσο μεγάλη φώτιση και ευλογία από τον Θεό που η ζωή τους πλησιάζει κατά το μέγιστο τη ζωή του ίδιου του Χριστού. Αυτή η εγγύτητα τους δίνει το χάρισμα να κάνουν θαύματα που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναβιώσει και δει από την εποχή του Χριστού. Ακόμα πιο σημαντικό, τους δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουν πού πραγματικά βρίσκεται η αλήθεια στον χώρο των θρησκειών. Αυτή η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη. Αν ποτέ λοιπόν ανακαλύψεις κάποιον που να έχει όλα τα παραπάνω χαρίσματα των Αγίων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, τότε θα σημαίνει ότι έχει εφαρμόσει στη ζωή του τη διδασκαλία αυτής της θρησκείας. Αυτό θα σημαίνει ότι είναι Ορθόδοξος Χριστιανός και πιθανότατα δεν το γνωρίζεις. Για την ώρα, επειδή η προσωπική μου έρευνα μου δίνει το δικαίωμα να το κάνω, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι οι άγιοι Γέροντες και οι Άγιοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας είναι οι τελειότεροι άνθρωποι που έχει ποτέ δει η ανθρωπότητα. Κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους… Διάβασε και πάλι προσεκτικά τα παραπάνω χαρακτηριστικά των αληθινά Αγίων, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να μάθεις για τη ζωή τέτοιων αγίων μορφών που είχαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, κι αν είσαι αρκετά λογικός και έξυπνος βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα…

Το τελικό συμπέρασμα

Έπειτα από λίγα μόνο λεπτά αφού κάποιος διαβάσει για τη ζωή σύγχρονων Αγίων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, δεν είναι δύσκολο καθόλου να καταλάβει την αλήθεια που κρύβεται σε αυτή την θρησκεία. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι αυτές οι μορφές είναι οι πιο χαρισματικές και οι πιο ισχυρές που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Η διδασκαλία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, τα πολύτιμα και αξεπέραστα Μυστήρια της, και τα θαύματα του Θεού, του Χριστού, της Παναγίας, των Αγγέλων και των Αγίων έχουν αποδείξει ότι μπορούν να θεραπεύσουν ψυχικές αλλά και σωματικές νόσους και να οδηγήσουν ζωές σε ένα εκπληκτικό ταξίδι. Ένα ταξίδι γεμάτο χαρά, θετική ενέργεια, και εξαιρετικά επιτεύγματα.

ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΑΔΑ – Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Δημοσίευση: 11/8/2021 | Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2021 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ – ΕΛΛΑΔΑΑρχείο ενότητας | Αρχείο κατηγορίας Κεντρικό  Αρχείο English |


 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις από την ίδια κατηγορία

Λίγες Δημοσιεύσεις από την Ενότητα Μελών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ • ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ •
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ – Τα Μυστικά: 17. Δεν είσαι ο καλός εαυτός σου; Μείνε σπίτι…

Δεν νιώθεις καλά Είναι φυσιολογικό, αλλά... Να γνωρίζεις τι να κάνεις Πόσες φορές δεν έχεις ξυπνήσει χωρίς να έχεις διάθεση για δουλειά; Μην ανησυχείς, αυτό [...]

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ – 4

Νέα Υόρκη: καταστήματα (4) Βίντεο αποκλειστικά για Μέλη του ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ...Μια ζωή! Απολαύστε βίντεο από τις βιτρίνες μιας από τις πιο εμβληματικές πόλεις στον κόσμο. Εμπνευστείτε, πάρτε ιδέες, και [...]

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ – 3

Νέα Υόρκη: καταστήματα (3) Βίντεο αποκλειστικά για Μέλη του ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ...Μια ζωή! Απολαύστε βίντεο από τις βιτρίνες μιας από τις πιο εμβληματικές πόλεις στον κόσμο. Εμπνευστείτε, πάρτε ιδέες, και [...]

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ – 2

Νέα Υόρκη: καταστήματα (2) Βίντεο αποκλειστικά για Μέλη του ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ...Μια ζωή! Απολαύστε βίντεο από τις βιτρίνες μιας από τις πιο εμβληματικές πόλεις στον κόσμο. Εμπνευστείτε, πάρτε ιδέες, και [...]

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ – 1

Νέα Υόρκη: καταστήματα (1) Βίντεο αποκλειστικά για Μέλη του ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ...Μια ζωή! Απολαύστε βίντεο από τις βιτρίνες μιας από τις πιο εμβληματικές πόλεις στον κόσμο. Εμπνευστείτε, πάρτε ιδέες, και [...]

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ – Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζω κάθε μυϊκή ομάδα; Σχεδόν όλοι οι ασκούμενοι κάνουν το ίδιο λάθος!

Η συχνότητα της προπόνησης κάθε μυικής ομάδας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τα αποτελέσματα που λαμβάνεις από την προπόνηση δύναμης. Δυστυχώς όλοι σχεδόν κάνουν το ίδιο [...]

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / ΣΚΕΨΟΥ ΕΞΥΠΝΑ – Από πού παίρνουμε γνώση;

Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε το σώμα μας και τη φυσική μας κατάσταση, συνήθως μπαίνουμε σ' ένα γυμναστήριο κι απλά αρχίζουμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις. Νομίζουμε ότι ξέρουμε… Πολλές φορές [...]

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ – Το Πολυτιμότερο Μυστικό στον Κόσμο: 2. Πνευματική ζωή/Κίνδυνοι: β. Η μαγεία ακμάζει και καταστρέφει ύπουλα ζωές… Πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου!

Ο κρυφός κίνδυνος ...που πρέπει να γνωρίζεις Ποτέ μην γελάς με τη μαγεία... Αν είχα να επιλέξω ένα κείμενο «κληρονομιά» για να δώσω στον κόσμο... [...]

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / ΣΚΕΨΟΥ ΕΞΥΠΝΑ – Μουσακάς, Παστίτσιο, Φέτα, και… καρκίνος; Όσα δεν γνωρίζεις!

Ναι, το αγαπημένο πιάτο σχεδόν όλων των Ελλήνων θέλει… προσοχή. Και όχι μόνο των Ελλήνων… χιλιάδες άλλοι στο εξωτερικό το λατρεύουν. Και δεν είναι μόνο το παστίτσιο, αλλά και [...]

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ – Τα Μυστικά: 17. Ο ύπουλος τρόπος που επιδρά η μουσική στη διάθεση σου

Να φιλτράρεις τα πάντα... Αν αναζητάς την ευτυχία Η μουσική δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται χαλαρά... Κι όμως, δεν δίνουμε πάντα πολύ προσοχή σ’ αυτό, [...]

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / ΣΚΕΨΟΥ ΕΞΥΠΝΑ – Παρακαλώ διάσημοι, χαμηλώστε λίγο τους τόνους!

Πρώτα απ' όλα, ας ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι διάσημος. Είναι πραγματικά υπέροχο! Μπορεί να χάνεις λίγο την ιδιωτική σου ζωή, αλλά απολαμβάνεις την ίδια [...]

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ / ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ – Πώς να επιλέξεις έναν καλό προσωπικό γυμναστή

Αυτό που θέλω να συζητήσω σε αυτό το κείμενο έχει μεγάλη σημασία γιατί επηρεάζει άμεσα την υγεία σου αν δεν δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό έχει να κάνει με τους [...]

Δημοσιεύσεις από κατηγορίες προσβάσιμες για όλους

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Αγαπητή Διαφήμιση, …

Αγαπητή Διαφήμιση, ... από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Στο παρελθόν, αν ήθελες να διαβάσεις κάτι χρήσιμο σε έναν ιστότοπο, έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσεις λίγες διαφημίσεις στις σελίδες του, είτε [...]

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ! / ΠΡΟΪΟΝΤΑ – (1)

Ανακαλύψτε προϊόντα που κάνουν τη ζωή καλύτερη... Τα εντοπίζουμε και τα κάνουμε γνωστά. Αγκαλιάστε τα...! Οι σύνδεσμοι δεν είναι διαφημίσεις από όπου έχουμε κάποιο όφελος. Αν γνωρίζετε προϊόντα που αξίζει να προστεθούν στην [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Ο έξυπνος άνθρωπος

Ο έξυπνος άνθρωπος από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Παρακολουθώντας εδώ και δύο χρόνια την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος με τον κορονοιό, ένιωσα την ανάγκη να γράψω [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Αν είχα να επιλέξω ένα κείμενο «κληρονομιά» για να δώσω στον κόσμο…

Αν είχα να επιλέξω ένα κείμενο «κληρονομιά» για να δώσω στον κόσμο... από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γράψω ένα κείμενο που να είναι ό,τι [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Γιατί φοβάμαι τη γιορτή Halloween!

Γιατί φοβάμαι τη γιορτή Halloween! από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Είναι μία αμερικανική γιορτή που όμως με τρομάζει πολύ, τι κι αν είναι περισσότερο για παιδιά… Σκελετοί κρέμονται έξω [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – Η ομορφιά και η πρόκληση της συνέχισης σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλη πολιτεία ή χώρα

Η ομορφιά και η πρόκληση της συνέχισης σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλη πολιτεία ή χώρα από την Δρ. Στελλίνα Καββάδα   Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, η φοίτηση σε [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Το αληθινό μυστικό για να μείνεις για πάντα νέος!

Το αληθινό μυστικό για να μείνεις για πάντα νέος! από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Άφησε το σώμα σου να γερνάει φυσιολογικά και κάθε ρυτίδα να αποκαλύτπτει τις πολύτιμες εμπειρίες [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Φωτιές κι άλλες φυσικές καταστροφές

Φωτιές κι άλλες φυσικές καταστροφές από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Αύγουστος 2021… Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην Ελλάδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο λόγω καταστροφικών πυρκαγιών. Τα λόγια είναι [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Τότε και σήμερα…

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Τότε και σήμερα... από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Είναι σχεδόν δώδεκα χρόνια από τότε που ακύρωσα τον λογαριασμό μου σε ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΡΥΤΗ – Όταν η 4η Ιουλίου σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα!

Όταν η 4η Ιουλίου σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα! από τον Ιδρυτή του ιστοτόπου   Όπως λένε πολλοί, η ζωή είναι απρόβλεπτη... γεμάτη εκπλήξεις! Κάποιες φορές οι εκπλήξεις αυτές είναι ευχάριστες, ενώ [...]

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ! / ΓΛΥΠΤΙΚΗ – Άννα Ανδρεάδη

Η Ομορφιά κρύβεται παντού γύρω μας... Την ανακαλύπτουμε και σας την κάνουμε γνωστή. Αγκαλιάστε την...! Οι σύνδεσμοι δεν είναι διαφημίσεις από όπου έχουμε κάποιο όφελος. Αν γνωρίζετε οτιδήποτε όμορφο που αξίζει να προστεθεί [...]

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ! / ΚΟΣΜΗΜΑ – Αλεξάνδρα Κούμπα

Η Ομορφιά κρύβεται παντού γύρω μας... Την ανακαλύπτουμε και σας την κάνουμε γνωστή. Αγκαλιάστε την...! Οι σύνδεσμοι δεν είναι διαφημίσεις από όπου έχουμε κάποιο όφελος. Αν γνωρίζετε οτιδήποτε όμορφο που αξίζει να προστεθεί [...]

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ! / ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – Μανούσος Χαλκιαδάκης

Η Ομορφιά κρύβεται παντού γύρω μας... Την ανακαλύπτουμε και σας την κάνουμε γνωστή. Αγκαλιάστε την...! Οι σύνδεσμοι δεν είναι διαφημίσεις από όπου έχουμε κάποιο όφελος. Αν γνωρίζετε οτιδήποτε όμορφο που αξίζει να προστεθεί [...]

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / Περιοδικά, εφημερίδες και άλλες πηγές – 1

Σύνδεσμοι που ομορφαίνουν τη ζωή! Διάλεξε έναν κάθε μέρα, μάθε, χαλάρωσε, και απόλαυσε έναν κόσμο που ακόμα ίσως δεν γνωρίζεις...! Οι σύνδεσμοι δεν είναι διαφημίσεις από όπου έχουμε κάποιο όφελος. Αν ο ιστότοπος [...]

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ! / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ – Γιώργος Διγαλάκης

Η Ομορφιά κρύβεται παντού γύρω μας... Την ανακαλύπτουμε και σας την κάνουμε γνωστή. Αγκαλιάστε την...! Οι σύνδεσμοι δεν είναι διαφημίσεις από όπου έχουμε κάποιο όφελος. Αν γνωρίζετε οτιδήποτε όμορφο που αξίζει να προστεθεί [...]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / ΕΥ ΖΗΝ – Φυγόκεντροι άνθρωποι, ζουν ανάμεσα μας.

Φυγόκεντροι άνθρωποι, ζουν ανάμεσα μας. από τον Δημήτρη Σούκουλη   Είμαστε κάποιοι άνθρωποι, λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ίσως, που στα μάτια των άλλων μοιάζουμε παράξενοι, παράταιροι κι ανάρμοστοι μέσα στο [...]