Ο καφές

Στο τρένο, γυρνώντας στο σπίτι. Περίπου 9.30 το βράδυ. Το πήρα από την Νοτιοανατολική Πλευρά του Μανχάταν, ως συνήθως. Ο σταθμός «Delancey Street / Essex Street» είναι γνωστός στην περιοχή. Τα τρένα F, M, J, Z και κάποιες φορές το A, κάνουν στάση εκεί.

Οι πόρτες ανοίγουν και πλήθος ανθρώπων (νέων κυρίως) εισβάλλει με ορμή, άλλοι γυρίζοντας από τον απογευματινό καφέ τους, κι άλλοι πηγαίνοντας στο αγαπημένο τους στέκι για ποτό. Είναι Σάββατο. Όλοι οι Νεοϋορκέζοι είναι έξω. Για ακόμα μία φορά τους παρατηρώ καθώς επιβιβάζονται, καθώς κάθονται ή στέκονται. Πάντα με γοητεύει να βλέπω τόσο διαφορετικούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Μετρό. Είμαι κουρασμένος και πεινασμένος. Ανυπομονώ να φθάσω στο σπίτι και να απολαύσω λίγο ζεστό φαγητό. Αργότερα ίσως δω κάποιους φίλους.

Ο νεαρός που κάθεται απέναντι μου πίνει ακόμα τον καφέ του. Στην πραγματικότητα δεν τον πίνει, απλά τον κρατάει στο ένα χέρι όσο είναι απορροφημένος από την συζήτηση με τον φίλο του που κάθεται δίπλα του. Σύνηθες για τους Νεοϋορκέζους να κυκλοφορούν με ένα πλαστικό κύπελλο καφέ στο χέρι. Οι ρυθμοί είναι τρελλοί σ’ αυτή την πόλη.

Αφαιρεί το πλαστικό καπάκι και κοιτά μέσα. Απογοήτευση, σκέφτομαι. Ο καφές πιθανότατα έχει τελειώσει. Προσεκτικά παρατηρεί αυτό που υποτίθεται ότι είναι το σχεδόν άδειο κύπελο, κι αμέσως με μια γρήγορη κίνηση το καλύπτει με την παλάμη του. Η περιέργεια μου ασφυκτιά. Αφαιρεί το χέρι του, κοιτάει μέσα για άλλη μία φορά, κι έπειτα το τοποθετεί ξανά επάνω λειτουργώντας σαν καπάκι.

Τότε συμβαίνει…! Στην δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια του να παρατηρήσει το περιεχόμενο του κυπέλλου, πηδάει από μέσα και φοβισμένο όπως είναι αλλά ελεύθερο, αρχίζει να τρέχει μέσα στο βαγόνι σαν τρελλό. Αυτό που ακολουθεί είναι σκηνή βγαλμένη από κωμωδία! Οι επιβάτες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, αρχίσουν να στριγγλούν, να πηδούν μέχρι την οροφή για να το αποφύγουν, και να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση. Το όλο σκηνικό είναι απείρως διασκεδαστικό και τελείως απρόσμενο. Η Σαββατιάτικη επιστροφή μου στο σπίτι μετατρέπεται σε δευτερόλεπτα σε σκηνή που σπάνια συναντάς ακόμα και στις καλύτερες κωμωδίες. Ο νεαρός επίσης, τρέχει κι αυτός πανικόβλητος προς κάθε κατεύθυνση να το πιάσει, αλλά μάταια. Είναι μικροσκοπικό και κινείται γρήγορα. Ένα μικροσκοπικό ποντικάκι, σαν κι αυτά που βλέπεις στα πάρκα να ξεπροβάλλουν μέσα από τους θάμνους για δευτερόλεπτα, και μετά τρέχουν πάλι πίσω στους γονείς τους.

Ο πανικός συνεχίζεται για περίπου ένα λεπτό, αλλά για μερικούς επιβάτες φαίνεται αιωνιότητα. Ο νεαρός τελικά καταφέρνει να το πιάσει, και με μια πολύ γρήγορη κίνηση των χεριών το ξαναβάζει μέσα στο πλαστικό κύπελλο. Το καπάκι στη θέση του τώρα! Ανακούφιση… για τον νεαρό… γιατί για το καημένο το ποντικάκι το κύπελλο μοιάζει με θάλαμο απομόνωσης.

Έπειτα σιωπή. Σαν να μην έγινε τίποτα. Πηγαίνει πίσω στη θέση του, το χέρι του επάνω στο «καλοκλειδωμένο» αυτή τη φορά κύπελλο, και… όλα πίσω στην κανονική τους ροή. Όλα ξεκίνησαν με ταχύτητα του φωτός και τελείωσαν με ταχύτητα του φωτός.

Τσιμπάω τον εαυτό μου να δω αν αυτό είναι αληθινό. Όλα είναι ήσυχα τώρα. Ο νεαρός, καθισμένος ήδη, κοιτάει διακριτικά με την άκρη των ματιών του δεξιά κι αριστερά να δει κάποια περίεργη μήπως αντίδραση από τους επιβάτες. Η πλάτη του ίσια, και με τον ίδιο διακριτικό τρόπο ρίχνει μερικά μικρά χαμόγελα δεξιά κι αριστερά. Συμπαθέστατος, γραφικός, μοντέρνος. Δεν ήταν κατοικίδιο ποντίκι. Προφανώς το έπιασε σε κάποιο πάρκο.

Αποβιβάζομαι, προχωράω προς το διαμέρισμα μου και νιώθω ευλογημένος που για ακόμα μία φορά βίωσα μία διαφορετική πλευρά αυτής της πόλης. Αυτή είναι η πόλη όπου κάθε μέρα ποτέ δεν είναι ίδια. Αυτή είναι η Νέα Υόρκη!


Δημοσίευση: 10/7/2019 | Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2019 | ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ | Το Βιβλίο | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |