«Είμαι χορτοφάγος. Δεν χάνω ευκαιρία να το λέω ή να το υπενθυμίζω στους γύρω μου. Όχι, δεν είμαι και τόσο διακριτικός. Το παραδέχομαι. Απλά μου αρέσει να επιδεικνύομαι με το να λέω ότι είμαι χορτοφάγος. Το λέω σε όσους επισκέπτομαι, στον σερβιτόρο στο εστιατόριο, σε όλους με τους οποίους συζητώ… Το ξέρω, ο τρόπος μου δεν είναι ο καλύτερος, αλλά αυτός είμαι. Μου αρέσει να επιδεικνύομαι, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Μου αρέσει να προσέχω τι τρώω. Στην πραγματικότητα είμαι μανιακός με αυτό. Θα ζήσω όμως περισσότερο και θα αφήσω όλους τους άλλους να υποφέρουν από βλαβερές ουσίες στο φαγητό, κι από ασθένειες συνδεδεμένες με την παχυσαρκία και την «απρόσεκτη διατροφική οδήγηση τους». Στο κάτω-κάτω, ό,τι πληρώνεις παίρνεις σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είναι εύκολο να τρως υγιεινά. Παίρνει χρόνο και απαιτεί ενέργεια για να το πετύχεις. Αυτοί που δεν ασχολούνται; «Απολαμβάνουν» τις συνέπειες… Όσοι ασχολούνται; Ζουν καλύτερα».

Αγαπητέ μου, κατέβα για λίγο από τον θρόνο σου! Είσαι στον κόσμο σου, και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την υγιεινή ζωή είναι εν μέρει λάθος. Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι η ζωή σου θα είναι τόσο υγιεινή όσο περιμένεις. Μία υγιεινή ζωή δεν εξαρτάται μόνο από την καλή διατροφή σου και την άσκηση. Τόσοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν πόσο υγιής θα είσαι. Μπορεί να τρως τα καλύτερα φαγητά του πλανήτη και να γυμνάζεσαι καθημερινά, αλλά αυτά από μόνα τους δεν εγγυώνται απαραίτητα ότι θα απολαύσεις μία ζωή χωρίς προβλήματα υγείας.

Πάντα υπάρχουν και παράγοντες τους οποίους δεν γνωρίζεις, είτε γιατί κάποιοι δεν θέλουν να τους γνωρίζεις, είτε γιατί κανείς πραγματικά δεν τους γνωρίζει. Σε κάποια μέρη του κόσμου, οικογένειες καταναλώνουν τα δικά τους προϊόντα, μαγειρεύουν κάθε μέρα, αποφεύγουν κακής ποιότητας φαγητό έξω, γυμνάζονται ή η εργασία τους η ίδια είναι το ίδιο ή περισσότερο σκληρή από ένα καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής. Παρ’ όλα αυτά, ίσως να ταλαιπωρούνται από κάποια είδη καρκίνου ή άλλες σοβαρές ασθένειες.

Το νερό που καταναλώνουν ίσως περιέχει βλαβερές ουσίες, και κανείς δεν το γνωρίζει. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή τους ίσως είναι υψηλά, και κανείς δεν το γνωρίζει γιατί ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Δεν υπάρχει ίσως λόγος για έλεγχο, αφού δεν υπάρχει πιθανή πηγή ραδιενέργειας στην γύρω περιοχή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως είναι μεγάλη, αλλά οι κάτοικοι δεν το γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει συχνή ενημέρωση ώστε να μην πανικοβάλλονται. Ίσως μάθουν γι’ αυτό πολλά χρόνια αργότερα όταν το πρόβλημα έχει επιλυθεί και… όταν η υγεία τους θα έχει «διαλυθεί». Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι που είναι μανιακοί με την υγιεινή διατροφή, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο το οποίο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έπειτα από κάποια χρόνια όμως μαθαίνουν ότι το τρόφιμο αυτό σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό…

Μπορώ να γράψω εδώ αμέτρητα παραδείγματα ανθρώπων που ακολουθούν έναν πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά επίσης υποφέρουν από διάφορες ασθένειες. Ποιος δεν έχει ακούσει επίσης για περιπτώσεις όπου πολλοί κάπνιζαν για χρόνια, έπιναν πολύ, έτρωγαν οτιδήποτε ήθελαν, αλλά έζησαν πάνω από 100 χρόνια; Βέβαια αυτές οι περιπτώσεις αφορούν σε κάποιες εξαιρέσεις, και όχι σε αυτό που συνήθως συμβαίνει. Συμβαίνουν όμως, και τότε οι επιστήμονες μπερδεύονται. Έτσι λειτουργεί όμως η ζωή.

Γι’ αυτό αγαπητέ μου, το λέω για άλλη μία φορά: «κατέβα για λίγο από τον θρόνο σου», και μην νομίζεις ότι επειδή τρως υγιεινά και γυμνάζεσαι τίποτα άσχημο δεν θα σου συμβεί. Ναι, όλοι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο όσο αφορά στην υγεία μας. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να είμαστε καλά, αλλά δεν είναι συχνά αρκετοί. Δεν εγγυώνται απαραίτητα μία μακρά ζωή χωρίς προβλήματα υγείας. Η ζωή είναι αρκετά πολύπλοκη, σίγουρα όμορφη, αλλά συχνά δύσκολη και πολύπλοκη. Οπότε μην επιδεικνύεις όπου βρεθείς κι όπου σταθείς τον υγιεινό τρόπο ζωής σου. Δεν είναι ωραίο. Κράτα τον για τον εαυτό σου, να είσαι διακριτικός, να μιλάς ευγενικά γι’ αυτό μόνο όταν χρειάζεται, και ποτέ να μην βλέπεις υποτιμητικά όλους όσους δεν ακολουθούν το παράδειγμα σου. Είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι, η ζωή δεν περιστρέφεται γύρω από εσένα και τον τρόπο που ΕΣΥ βλέπες τα πράγματα. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να ζήσεις μία όμορφη ζωή, αλλά κάνε το «αθόρυβα», και οι έξυπνοι άνθρωποι γύρω σου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σου χωρίς να χρειάζεται να τους πεις την παραμικρή λέξη. Μην είσαι υπερβολικός, απόλαυσε τη ζωή. Το άγχος με το οποίο γεμίζεις συχνά τη ζωή σου με το να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο, είναι πολλές φορές πιο βλαβερό από τα ανθυγιεινά προϊόντα που θέλεις να αποφύγεις. Μην είσαι υπερβολικός, απόλαυσε τη ζωή!


Δημοσίευση: 6/8/2019 | Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2019 | ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ | Αρχείο | Αρχείο κατηγορίας | Σελίδα κατηγορίας | Κεντρικό  Αρχείο English |